Prior Avenue, Cremorne Playground Upgrade Proposal

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link


Feedback closes 11.59pm, Monday 12 December 2022.

In accordance with Council’s Playgrounds Plan of Management and Playgrounds Methodology, the existing Prior Avenue Playground (Cremorne) is scheduled for upgrade.

The existing playground is approximately 20 years old and has been very well-used during this time. Council seeks to revitalise this popular facility while retaining the beautiful, leafy, garden character of the existing playground. The proposed upgrade will retain some of the existing elements but will aim to increase functionality and accessibility and where space permits some new play elements will be added.


Project Objectives

To create a refurbished and expanded playground that:

  • retains the existing leafy, garden character of the playground
  • provides a variety of play equipment for a range of ages and abilities, including inclusive play opportunities
  • provides a pleasant environment for parents and carers with an adequate amount of seating positioned to facilitate easy supervision; and
  • provides maximum play value by offering many different types of activities (swinging, sliding, bouncing, balancing, climbing etc).


Design Overview

The design concept has been developed to suit preschool and primary school aged children as well as providing comfortable seating for parents and carers, within the available budget.

The upgrade seeks to retain some of the existing playground elements including its leafy green character, as they are valued by the community. At the same time, the upgrade aims to increase safety, functionality and accessibility. Where space permits, some new play elements will be added.

The existing castle will be enhanced with a new open slide suitable for all ages, rope hang out activity under the deck, interactive game panel on the upper deck and a rainbow wheel and rain wheel on the lower deck area.

Play area will be expanded with:

  • new zone dedicated to creative play including Japanese stairs, and stepping stones;
  • medieval themed climbing trunk;
  • sandstone stepping logs which form part of a nature play;
  • multi-play nature gym structure with a great play value for school aged children and adults, activities including climbing, balancing and stretching;
  • casual seating platform connected to the nature gym;
  • rubber surfacing in high traffic areas;
  • a new picnic setting and a park seat will be installed within the playground
  • a new welcoming entry from Prior Avenue is proposed
  • the upgraded playground will remain within the same boundary in the park and utilise most of the existing ‘play bubbles’
  • the proposed colour scheme of the new equipment and materials will complement the existing character and setting

View the draft Concept Plan in the Document Library.


Have Your Say

Use the online submission form (below) or alternatively, send submissions to:

  • Email - yoursay@northsydney.nsw.gov.au
  • Mail - North Sydney Council, PO Box 12, NORTH SYDNEY NSW 2059

Note: Submissions are considered open access information under the Government Information (Public Access) Act 2009. In the interests of public transparency, submission in its entirety may be made available via Council’s website. Submitters are encouraged to read Council’s Information Sheet: Making a Submission to Council prior to making a submission. All feedback received will be considered, however it is not intended to reply to individual respondents.


For further information, contact Alicja Batorowicz, Landscape Architect/Project Coordinator on 9936 8100.


Feedback closes 11.59pm, Monday 12 December 2022.

In accordance with Council’s Playgrounds Plan of Management and Playgrounds Methodology, the existing Prior Avenue Playground (Cremorne) is scheduled for upgrade.

The existing playground is approximately 20 years old and has been very well-used during this time. Council seeks to revitalise this popular facility while retaining the beautiful, leafy, garden character of the existing playground. The proposed upgrade will retain some of the existing elements but will aim to increase functionality and accessibility and where space permits some new play elements will be added.


Project Objectives

To create a refurbished and expanded playground that:

  • retains the existing leafy, garden character of the playground
  • provides a variety of play equipment for a range of ages and abilities, including inclusive play opportunities
  • provides a pleasant environment for parents and carers with an adequate amount of seating positioned to facilitate easy supervision; and
  • provides maximum play value by offering many different types of activities (swinging, sliding, bouncing, balancing, climbing etc).


Design Overview

The design concept has been developed to suit preschool and primary school aged children as well as providing comfortable seating for parents and carers, within the available budget.

The upgrade seeks to retain some of the existing playground elements including its leafy green character, as they are valued by the community. At the same time, the upgrade aims to increase safety, functionality and accessibility. Where space permits, some new play elements will be added.

The existing castle will be enhanced with a new open slide suitable for all ages, rope hang out activity under the deck, interactive game panel on the upper deck and a rainbow wheel and rain wheel on the lower deck area.

Play area will be expanded with:

  • new zone dedicated to creative play including Japanese stairs, and stepping stones;
  • medieval themed climbing trunk;
  • sandstone stepping logs which form part of a nature play;
  • multi-play nature gym structure with a great play value for school aged children and adults, activities including climbing, balancing and stretching;
  • casual seating platform connected to the nature gym;
  • rubber surfacing in high traffic areas;
  • a new picnic setting and a park seat will be installed within the playground
  • a new welcoming entry from Prior Avenue is proposed
  • the upgraded playground will remain within the same boundary in the park and utilise most of the existing ‘play bubbles’
  • the proposed colour scheme of the new equipment and materials will complement the existing character and setting

View the draft Concept Plan in the Document Library.


Have Your Say

Use the online submission form (below) or alternatively, send submissions to:

  • Email - yoursay@northsydney.nsw.gov.au
  • Mail - North Sydney Council, PO Box 12, NORTH SYDNEY NSW 2059

Note: Submissions are considered open access information under the Government Information (Public Access) Act 2009. In the interests of public transparency, submission in its entirety may be made available via Council’s website. Submitters are encouraged to read Council’s Information Sheet: Making a Submission to Council prior to making a submission. All feedback received will be considered, however it is not intended to reply to individual respondents.


For further information, contact Alicja Batorowicz, Landscape Architect/Project Coordinator on 9936 8100.

  • Please ensure you have reviewed the draft plan (available in the Document Library) prior to making your submission. You can attached files/images as relevant or email them to yoursay@northsydney.nsw.gov.au.

    Note: In the interests of transparency, any submission you make is open to public scrutiny under North Sydney Council's Access to Information Policy. Council generally makes the submission, and the name and address of the person/organisation making the submission, publicly available on our website (or associated sites) unless the submitter requests otherwise.


    Complete Form
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
Page last updated: 02 Nov 2022, 10:53 AM