Proposed Young Street Plaza

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Consultation has concluded

At its meeting of 26 August 2019, Council resolved to:

  • undertake further design development and traffic impact assessment for the proposed Young Street Plaza to address the feedback raised during the community consultation; and
  • implement a trial closure of Young Street for a period of 3 months, with feedback sought during the trial period and reported back to Council.

UPDATE MARCH 2020

Trial Plaza Highlights:

  • Sustainable design principles that are temporary in nature with elements that can be easily removed and/or reused if Council decides not to proceed with the permanent closure after the 3-month trial.
  • Recreation and entertainment space for residents and visitors of all ages which can be used day and night, that is contemporary, creative, to boost the village vitality and retail activity.
  • This project is fully funded by Transport for NSW (TfNSW) as part of the funding deed with Council for the streetscape upgrade works that complement the Northern Beaches B-Line Bus Service.

Construction will begin in June 2020 and the 3-month trial plaza will end September 2020.

During the trial period, Council will assess the traffic and parking impacts of the road closure to gain an understanding of the effects of the permanent road closure and make an informed decision about the future of the plaza.


Figure 1 - Design Concept Layout (also available in document library)

1) Pedestrian Crossing

Access into Young Street is maintained and enhanced with a colourful bushland floor graphic. Vehicle security planters with aromatic planting and trees create a green buffer to Military Road and provide visual markers to highlight the entrance plaza.

2) Pavilion

The pavillion is a multi purpose focal point of the space, providing screening to Military Road, a space for event hire/pop up shop/library and a safe and secure unit to lock away any loose furniture or games.

3) Lawn

The lawn near the pavillion is mounded to create a playful topography that could be used for lounging or watching a performance from the pavillion. The larger area of flat lawn could be used for informal games or potentially be used by the yoga studio for outdoor classes.

4) Play ‘House’

A timber arbor frames views out to Neutral Bay and sits in a planter filled with climbers. Below, a plywood surface and ‘toy chest’ gives young children a chance to open a box and explre the space.

5) Play ‘House’

A plywood surface utilises the level change across the site and creates a series of level play decks. Integrated raised garden beds help to subdivide the space, providing protective edges from any turning vehicles entering or exiting the basement.

6) Basement Access

A clear offset allows continued 2 way access into the existing basement car park. The floor graphic ensures the area feels part of the space and encourages increased driver awareness.

7) Floor Graphic

A vibrant pattern of native foliage creates a bold surface that instantly enriches the ground plane.


Figure 2 - Aerial view from Grosvenor Lane



Figure 3 - Aerial view from Military Road

Have Your Say

Council will be seeking community feedback on the temporary plaza during the 3-month trial.

At its meeting of 26 August 2019, Council resolved to:

  • undertake further design development and traffic impact assessment for the proposed Young Street Plaza to address the feedback raised during the community consultation; and
  • implement a trial closure of Young Street for a period of 3 months, with feedback sought during the trial period and reported back to Council.

UPDATE MARCH 2020

Trial Plaza Highlights:

  • Sustainable design principles that are temporary in nature with elements that can be easily removed and/or reused if Council decides not to proceed with the permanent closure after the 3-month trial.
  • Recreation and entertainment space for residents and visitors of all ages which can be used day and night, that is contemporary, creative, to boost the village vitality and retail activity.
  • This project is fully funded by Transport for NSW (TfNSW) as part of the funding deed with Council for the streetscape upgrade works that complement the Northern Beaches B-Line Bus Service.

Construction will begin in June 2020 and the 3-month trial plaza will end September 2020.

During the trial period, Council will assess the traffic and parking impacts of the road closure to gain an understanding of the effects of the permanent road closure and make an informed decision about the future of the plaza.


Figure 1 - Design Concept Layout (also available in document library)

1) Pedestrian Crossing

Access into Young Street is maintained and enhanced with a colourful bushland floor graphic. Vehicle security planters with aromatic planting and trees create a green buffer to Military Road and provide visual markers to highlight the entrance plaza.

2) Pavilion

The pavillion is a multi purpose focal point of the space, providing screening to Military Road, a space for event hire/pop up shop/library and a safe and secure unit to lock away any loose furniture or games.

3) Lawn

The lawn near the pavillion is mounded to create a playful topography that could be used for lounging or watching a performance from the pavillion. The larger area of flat lawn could be used for informal games or potentially be used by the yoga studio for outdoor classes.

4) Play ‘House’

A timber arbor frames views out to Neutral Bay and sits in a planter filled with climbers. Below, a plywood surface and ‘toy chest’ gives young children a chance to open a box and explre the space.

5) Play ‘House’

A plywood surface utilises the level change across the site and creates a series of level play decks. Integrated raised garden beds help to subdivide the space, providing protective edges from any turning vehicles entering or exiting the basement.

6) Basement Access

A clear offset allows continued 2 way access into the existing basement car park. The floor graphic ensures the area feels part of the space and encourages increased driver awareness.

7) Floor Graphic

A vibrant pattern of native foliage creates a bold surface that instantly enriches the ground plane.


Figure 2 - Aerial view from Grosvenor Lane



Figure 3 - Aerial view from Military Road

Have Your Say

Council will be seeking community feedback on the temporary plaza during the 3-month trial.

  • CLOSED: This survey has concluded.

    Indicate your level of support for the proposal.

    Privacy Statement: Any personal data captured in this submission will be stored by Council in accordance with its Privacy Statement, Privacy Management Plan, Government Information (Public Access) Act 2009 and the Privacy and Personal Information and Protection Act 1998. Personal information captured will be used only for participation in this project and will not be disclosed to any third party without your written consent.

    Details of individual submissions may be made public in accordance with Part 3, Division 1, Clause 18(g) of the Government Information (Public Access) Act 2009. Personal information will

    Indicate your level of support for the proposal.

    Privacy Statement: Any personal data captured in this submission will be stored by Council in accordance with its Privacy Statement, Privacy Management Plan, Government Information (Public Access) Act 2009 and the Privacy and Personal Information and Protection Act 1998. Personal information captured will be used only for participation in this project and will not be disclosed to any third party without your written consent.

    Details of individual submissions may be made public in accordance with Part 3, Division 1, Clause 18(g) of the Government Information (Public Access) Act 2009. Personal information will only be made available by application in accordance with Part 2, Division 2 - Public interest considerations - of the Government Information (Public Access) Act 2009.


    Consultation has concluded
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
  • CLOSED: This survey has concluded.

    Prior to making a submission ensure you have reviewed the concept plans in the document library.

    Privacy Statement: Any personal data captured in this submission will be stored by Council in accordance with its Privacy Statement, Privacy Management Plan, Government Information (Public Access) Act 2009 and the Privacy and Personal Information and Protection Act 1998. Personal information captured will be used only for participation in this project and will not be disclosed to any third party without your written consent.

    Details of individual submissions may be made public in accordance with Part 3, Division 1, Clause 18(g) of the Government

    Prior to making a submission ensure you have reviewed the concept plans in the document library.

    Privacy Statement: Any personal data captured in this submission will be stored by Council in accordance with its Privacy Statement, Privacy Management Plan, Government Information (Public Access) Act 2009 and the Privacy and Personal Information and Protection Act 1998. Personal information captured will be used only for participation in this project and will not be disclosed to any third party without your written consent.

    Details of individual submissions may be made public in accordance with Part 3, Division 1, Clause 18(g) of the Government Information (Public Access) Act 2009. Personal information will only be made available by application in accordance with Part 2, Division 2 - Public interest considerations - of the Government Information (Public Access) Act 2009.

    Consultation has concluded
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link